Rydze w maśle smażone

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io Made with Flare More Info'> 0 Flares ×

Zupełnie nie wiem skąd wzięło się powiedzenie „lepszy rydz niż nic”. Wcale nie łatwo znaleźć rydzowe grzybowisko, a i smakiem rude rydze innym grzybom nie ustępują. Rydze są świetne do kiszenia i do marynaty, ale my nigdy nie możemy oprzeć się pokusie aby kilku z nich nie spałaszować właśnie smażonych w maśle. Są pyszne!

Z całą odpowiedzialnością mogę powiedzieć, że rydze to wyjątkowe grzyby. A ich wygląd po prostu powala :)

Potrzebujemy:

ok. 8 średniej wielkości rydzów

1/4 kostkę masła

2 łyżki oleju

1 duży ząbek czosnku

1 gałązkę świeżego rozmarynu

sól, pieprz

Rydze dokładnie oczyszczamy, płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy.

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy olej. Na gorący tłuszcz wrzucamy rozgnieciony ząbek czosnku nie obierając go ze skórki. Chwilę go smażymy uważając by się nie przypalił. Wyjmujemy czosnek i wyrzucamy go. Rydze solimy i pieprzymy, po czym wkładamy je na gorący tłuszcz. Smażymy z obu stron, po ok. 5 minut z każdej, na nie dużym ogniu. Rydze mają być lekko zarumienione, ale nie wolno ich spalić. Zajadamy ze świeżym pieczywem. 

Smacznego!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.