Ogórki konserwowe z papryczką chili (na ostro)

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io Made with Flare More Info'> 0 Flares ×

Ostatnio mam smaka na pikantne jedzenie, więc nawet ogórki przygotowałam na ostro:)

Przepis jest bardzo prosty, a ogóreczki wychodzą pyszne. Tak pyszne, że sama opędzlowałam już dwa słoiki, jeszcze zanim tak naprawdę stały się gotowe:)

Potrzebujemy:

małe ogórki- ok. 3 kg

ocet 10%

cukier

sól do przetworów

papryczki chili

czosnek

opakowanie gotowej mieszanki do ogórków konserwowych

Podane proporcje starczą na 6 litrowych słoików.

Ogórki moczę przez całą noc w zimnej wodzie.

Zalewa:

Na każde 1,5 litra wody potrzebujemy 0,25 l octu, 1 łyżkę soli i 3 łyżki cukru. Z tych składników gotujemy zalewę, po czym ja studzimy.

Słoiki dokładnie myjemy i sparzamy je wrzątkiem. Do każdego słoika o pojemności 1 l wsypujemy łyżkę mieszanki, dodajemy połowę papryczki chili wraz z ziarnami i ząbek czosnku. Układamy w słoikach ogórki. Muszą być one poukładane dość ściśle, nie mogą pływać w słoiku. Zalewamy ogórki zalewą, zakręcamy.

Ogórki pasteryzujemy ok. 5 minut, po czym jeszcze gorące przewracamy do góry dnem i tak pozwalamy im wystygnąć. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.

Smacznego!

 

Róbmy przetwory - edycja 3

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.