Mazurek czekoladowy z bezą orzechową

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io Made with Flare More Info'> 0 Flares ×

Mazurek to ciasto, którego nie piekło się w moim rodzinnym domu. Ja sama też jakoś nie bardzo się do tego paliłam kiedy już miałam swoją rodzinę. Ale przez kilka ostatnich lat jest obowiązkowym elementem wielkanocnego stołu w moim domu. W tym roku też go nie mogło zabraknąć.

Potrzebujemy:

Ciasto:

1 kostkę masła

400 g mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

4 żółtka

75 g cukru pudru

Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Wszystkie te składniki dokładnie mieszamy. Dodajemy mocno schłodzone masło. Całość siekamy nożem, a następnie dodając po 1 żółtku zagniatamy ciasto. Wyklejamy ciastem blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką. Pamiętamy o brzegach blaszki, aby powstał rant z ciasta. Nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy je do lodówki na czas nagrzewania się piekarnika.

Ciasto pieczemy w 180 stopniach ok. 10 minut.

Kiedy ciasto się piecze robimy bezę:

Beza:

4 białka

130 g orzechów laskowych

100 g cukru pudru z wanilią

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier. Orzechy drobniutko siekamy ( ja potraktowałam je blenderem). Kiedy białko z cukrem jest już ubite na sztywno, dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie łączymy ją z białkami mikserem. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i drewnianą łyżką łączymy pianę z orzechami.

Wykładamy bezę na podpieczony spód i pieczemy jeszcze ok. 10 -15 minut. Beza ma być lekko brązowa, ale nie można dopuścić do jej przypieczenia.

Studzimy ciasto, a w tym czasie robimy masę czekoladową:

Krem czekoladowy

1 czekolada mleczna

1 serek mascarpone

3 łyżki śmietany kremówki

W małym rondelku zagotowujemy wodę. Stawiamy na nim drugi garnek do którego wrzucamy czekoladę i śmietankę. Rozpuszczamy czekoladę, a potem ją studzimy. Uważamy jednak, żeby czekolada nie zastygła się z powrotem.

Serek mascarpone miksujemy na puch, stopniowo dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Krem rozsmarowujemy na wystudzonym cieście. Dekorujemy wg. uznania.

Podajemy ciasto dobrze schłodzone.

Smacznego!!!

Przepis dodano do:

Wypieczone święta - Wielkanoc 2017

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.