Owsiane batony z ziarnami

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io Made with Flare More Info'> 0 Flares ×

Znalazłam ten przepis na jednym z blogów kulinarnych. Spodobał mi się, więc od razu zabrałam się do roboty. Muszę przyznać, że są całkiem dobre, choć jak dla mnie zbyt słodkie. Następnym razem upiekę je na bazie niesłodzonego mleka i pokuszę się o polewę czekoladową dla dodania odrobiny słodyczy:) Tak czy siak batony są warte upieczenia. Bogactwo bakalii i płatki owsiane sprawiają, że są bardzo sycące i idealnie nadają się na przekąskę do pracy czy drugie śniadanie do szkoły.

Ja oczywiście lekko zmodyfikowałam pierwotny przepis, ale bazy nie zmieniłam, więc hulaj dusza… :)

 

Potrzebujemy:

400 ml mleka zagęszczonego słodzonego w puszce
240 g płatków owsianych górskich
250 g różnych ziaren i bakalii ( żurawina, słonecznik, dynia, jagody goi, orzechy, wiórki kokosowe, sezam, preparowane ziarna zbóż)

Mleko lekko podgrzewamy. Ziarna i bakalie umieszczamy w dużej misce. Zalewamy ciepłym mlekiem i wszystko dokładnie mieszamy. Dużą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, umieszczamy w niej masę i dobrze ubijamy. Ja to robię zwilżoną dłonią mocno dociskając masę.

Pieczemy w 130 stopniach ok. 1 godzinę.

Po wystudzeniu wyjmujemy baton z keksówki i kroimy je na mniejsze kawałki.

Z podanych ilości wychodzi ok.20 batonów owsianych.

Smacznego!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.