Wegański „smalec” z fasoli

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io Made with Flare More Info'> 0 Flares ×

Jako, że ostatnio gustuję w pastach do chleba postanowiłam posmakować wegańskiego „smalczyku”. Muszę przyznać, że zasmakowałam w tym wynalazku. Z resztą pozostali domownicy też nie odmówili:) Co prawda, bardziej z wyglądu niż ze smaku, smalec przypomina, ale jako alternatywa dla wędlin i pasztetów sprawdza się doskonale.

Potrzebujemy:

1,5 szklanki ugotowanego „jasia”

1 dużą cebulę

1 łyżkę prażonej cebulki

1 łyżeczkę majeranku

1/2 dużego, słodkiego jabłka

po 3 ziarenka ziela angielskiego i jałowca

sól, pieprz, olej

Ugotowaną i wystudzoną fasolę wrzucamy do wysokiego pojemnika.

Uwaga! Dobrze zostawić sobie ok. pół szklanki wody z gotowania fasoli.

Cebulę kroimy w kostkę i lekko przysmażamy na oleju razem z zielem angielskim i ziarnkami jałowca. Lekko ją też solimy.

Jabłko ścieramy na dużych oczkach tarki. Kiedy już cebula zmięknie dodajemy starte jabłko i prażoną cebulkę. Dodajemy majeranek i jeszcze chwilę wszystko razem dusimy, aż jabłko nam się rozpraży, ale uważając by cebula się nie przypaliła. Studzimy cebulkę z jabłkiem i przyprawami. Po wystudzeniu wkładamy ją do pojemnika z fasolą, pieprzymy i wszystko razem traktujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy. Jeśli pasta jest za gęsta dolewamy wodę z gotowania fasoli. W razie potrzeby możemy pastę dosolić.

Smalczyk, jak to smalczyk – świetnie komponuje się z ogórkiem kiszonym i tak też proponuję go podawać :)

Smacznego!

Przepis dodano do:

Nasiona roślin strączkowych na talerzu

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.